Pomysł na biznes

Hodowla norek – najbardziej rentowna gałąź rolnictwa?

Podziel się:

Polskie rolnictwo nie ma drugiej tak rentownej gałęzi rolnictwa, jak hodowla norek – twierdzą hodowcy. Gonimy Duńczyków i Holendrów, dwóch największych producentów europejskich, a potencjał wzrostu wciąż mamy duży – podaje „Puls Biznesu” powołując się na wyliczenia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych

Roczne przychody polskich hodowców sięgają 1,7 mld zł. I wszystko wskazuje na to, że przychody te będą wciąż rosnąć. Dlaczego? Hodowca i zarazem wiceprezes Związku Hodowców Szczepan Wójcik na łamach „Pulsu Biznesu” wyjaśnia, że Holandia ma problemy z ziemią, tj. ziemia jest bardzo droga, bo jej po prostu nie ma. A to znaczy – twierdzi Wójcik – że przez to nie ma miejsca na kolejne fermy, dzięki czemu Polakom uda się zostawić w tyle Holendrów. Warto przy tym nadmienić, że holenderski rząd chcę od 2024 roku wprowadzić zakaz hodowli norek. Z kolei przy naszej rocznej produkcji na poziomie 7 mln w ubiegłym roku i 10 mln w roku bieżącym, Dania z wynikiem ok. 20 mln skór rocznie, pozostaje jeszcze przez długo poza naszym zasięgiem.

Związek Hodowców podaje, że w tym roku powstało ponad 100 ferm i obecnie działa ich już ok. 750. – Coraz więcej rolników traktuje tę działalność jako alternatywę wobec upraw zbóż czy hodowli trzody chlewnej – przyznaje na łamach „Pulsu” wiceprezes Związku.

Dla zachęty podpowiemy, że do hodowli norek nie są potrzebne ani duży areał, ani dobra klasa ziemi, a rentowność netto wynosi nawet kilkadziesiąt procent.

Źródło: Puls Biznesu

Podziel się:


Lublin

Powstaje inkubator dla młodych firm z branży ekologicznej

Na lubelskim Felinie powstaje Inkubator Przedsiębiorczości. Ma skupiać małe firmy z branży energetycznej, ekologicznej i informatycznej. W środę, 16 kwietnia wmurowano kamień węgielny pod nowy gmach - informuje "Dziennik Wschodni".

Żywność

Farmio, producent jaj bez GMO, zajmie się produkcją mięsa z kurczaków

Farmio, producent jaj kurzych, stawia na produkcję, w której nie używa się środków modyfikowanych genetycznie (GMO) ani antybiotyków. Przedsiębiorstwo w swojej działalności nie zamierza się ograniczać tylko do jaj. Obecnie wprowadza na rynek mięso drobiowe, a w kolejce czekają inne artykuły spożywcze.

Jagody goji robią furorę w gospodarstwach szkółkarskich

Jagody goji odkryli już konsumenci i gospodarstwa szkółkarskie. Plantatorzy dopiero przecierają szlak - informuje serwis pb.pl.


zamknijx